app club esportiu inef barcelonaapp store itunes club esportiu inef barcelona app google play club esportiu inef barcelona

L'atenció al públic s'ha vist afectada pel COVID-19. Agraïm la teva comprensió i paciència en aquests moments excepcionals. El Centre de l'INEFC, d'acord als Organismes Oficials i les Autoritats Sanitàries, està implementant una sèrie de mesures de seguretat i protocols sanitaris per assegurar en tot moment la teva seguretat. Actualment segueix l'atenció online però no hi ha atenció al públic presencial ni telefònica fins a nou avís. Consulta tota informació relacionada amb les afectacions del COVID-19 a la normativa de les instal·lacions de l'INEFC.

ÚLTIMES NOTÍCIES

Entrevista a Anna Barba, gimnasta i entrenadora del Club Esportiu INEF - Club Esportiu INEF Barcelona

18 Nov

Entrevista a Anna Barba, gimnasta i entrenadora del Club Esportiu INEF

L'Anna Barba, la nostra entrenadora de gimnàstica estètica, ha estat entrevistada a la web de l'Ajuntament de Barcelona on explica la col·laboració amb el Club Esportiu Jeroni de Moragas, format per nenes amb discapacitat del districte de les Corts.

Reproduïm l'entrevista completa de la periodista Rut Martínez Ribot, amb fotografies de Robert Ramos, agraïnt l'atenció dispensada per l'entrevista, al nostre Club així com a l'esport de la gimnàstica estètica.

Veure les gimnastes del Jeroni de Moragas és un aprenentatge per a tots

AB: “Vaig començar en el món de l’esport de molt petita, feia gimnàstica rítmica i quan em vaig retirar, farà poc més de deu anys, va arribar a Espanya la gimnàstica estètica”.

Així relata els seus inicis la gimnasta Anna Barba, col·laboradora de l’entrenadora Sara Suárez, ànima de l’equip del Club Esportiu Jeroni de Moragas format per nenes amb discapacitat del districte de les Corts. En només dos anys, aquest equip ha captivat sense pal·liatius el públic seguidor d’un esport, la gimnàstica, encara força desconegut.

AB: “Un grup d’exgimnastes rítmiques vam ser cridades per formar un equip coincidint amb l’entrada d’aquesta nova disciplina esportiva, la gimnàstica estètica. El primer any vam competir en el marc de la Selecció Espanyola però actualment ho fem per clubs en tots els esdeveniments internacionals (Mundials, etc.)”.

LC: I d’aquí, al fet de convertir-vos en entrenadores.

AB: “Tenim clar que el futur d’aquest esport passa per treballar la base, sobretot tenint en compte que bona part de la nostra trajectòria l’hem desenvolupat en clubs d’alt nivell. Una companya meva i jo vam creure que havíem de començar convocant els i les seguidores de base, aquelles gimnastes que quan nosaltres competíem encara eren petites però ja ens seguien… I és d’aquesta manera que, a poc a poc, a través de les xarxes socials, etc., hem aconseguit crear fins a 4 equips i mobilitzar un col·lectiu d’unes 40 persones”.

LC: Totes vinculades únicament a l’estètica?

AB: “Sí. Naturalment la gimnàstica rítmica té un major seguiment. Són números modestos però estem contentes. Evidentment no podem viure d’això però és la nostra passió. És una ajuda. Busquem sponsors, suports d’altres clubs, etc. Com passa moltes vegades, és un problema de visibilitat”.

LC: Com entreu en contacte amb el món de la inclusió?

AB: “A través del nostre club, de l’INEF. Tenim força relació amb els alumnes que cursen educació física. Allà vaig conèixer la Sara Suárez i em va explicar que estava treballant un projecte inclusiu a les Corts, amb nenes amb discapacitat. Vam començar assessorant-la en coses molt senzilles: com fer els mallots, com treballar les coreografies, etc.”.

Anna Barba INEF Barcelona

LC: Quins consells li vau donar?

AB: “Tècnics, sobretot. La Sara dirigeix perfectament les nenes. Nosaltres ens vam centrar en la part més tècnica de la gimnàstica: els peus, la flexibilitat. I sobretot vam incidir en treballar bé les coreografies, que són bàsiques i és el punt més complex de tot plegat. Les entrenadores ens basem principalment en la nostra experiència, tot i que ara hi ha cursos molt positius per a la nostra formació. Però, com de ben segur li passa a la pròpia Sara, és la meva experiència, allò que he viscut, el que més ha contribuit en la meva formació, també des del vessant d’entrenadora. Tota la meva vida he estat vinculada a l’esport, és una cosa que tinc molt interioritzada, com llegir. I he tingut la sort d’entrenar sempre amb gent molt bona, amb excel.lents professionals de la Selecció Catalana, etc. Les meves companyes de generació i jo hem assimilat el pòsit d’anys de bona feina feta i ara estem en disposició de traslladar-lo a les noies que venen rere nostre”.

LC: I d’aquest suport en l’entrenament a plantejar una exhibició conjunta…

AB: “Ha estat molt fàcil col·laborar en aquest projecte. La Sara ens va plantejar una exhibició conjunta amb les nenes del Club Esportiu Jeroni de Moragas en bona part perquè elles no poden competir atès que no hi ha altres equips homologables en la disciplina que desenvolupen. És per aquest motiu que ens hem decantat pel format de l’exhibició. Primerament, d’una manera més improvisada: vam anar-les a veure i vam sortir a la pista a ballar amb elles. Va ser preciós”.

LC: Fins al punt de tornar-hi havent treballat a l’avançada en els entrenaments…

AB: “Exacte, un grau més. El que fa aquest equip és evitar la rivalitat, la duresa de la competició, sense renunciar a gaudir amb la pràctica d’un esport i fer-ho amb voluntat de millora, de superació i de creixement. Realment, veure el treball d’aquestes gimnastes és un aprenentatge per a tots nosaltres”.

LC: L’esport en tant que transmissor d’uns valors universals…

AB: “Cert. Penso que més enllà dels aspectes físics positius que associem a l’esport, hem de posar en valor el fet que aquestes noies, que fan principalment gimnàstica rítmica (és a dir, amb elements com la cinta, la pilota, etc.), ho fan realment bé. Tenen flexibilitat, treballen les coreografies i això és un element bonic de veure per ell mateix. Més enllà de l’emoció que transmeten i de la seva il·lusió per practicar un esport que les fa feliç”.

LC: Què és el que més et va sorprendre, de l’equip?

AB: “Sens dubte, la relació entre les gimnastes. Són amigues, estan contentes de fer alguna cosa juntes, l’afecte que mostren envers les seves entrenadores… La il.lusió que els feia sentir que podien fer el mateix que nosaltres, exgimnastes professionals. Per a mi, conèixer aquest conjunt ha estat en certa mesura despullar l’esport”.

LC: En quin sentit?

AB: “En el sentit que tothom pot practicar-lo, tothom en pot gaudir. En veure els primers entrenaments vam quedar sorpreses de la qualitat en l’execució dels exercicis. És sabut que les nenes amb síndrome de Down tenen molta flexibilitat i en aquest sentit no ‘proven’ o ‘juguen’ a fer esport sinó que en fan. Igualment em va impactar, potser perquè sóc més aviat introvertida, la seva capacitat d’expressió, és tot cap a fora, és de veritat”.

LC: Què fareu, conjuntament, els dos grups?

AB: “Continuarem col.laborant, això és segur. L’exhibició que comentàvem va ser el maig passat i hi sumem iniciatives com el calendari conjunt que vam fer-nos, amb unes fotos molt boniques. Però aquest any volem treballar d’una manera una mica més planificada, establint un calendari conjunt, dedicant-hi més temps. I cercant oportunitats. Per exemple, la Federació Catalana de Gimnàstica celebrarà ben aviat el torneig internacional de gimnàstica artística. Des de l’INEF, sempre hi participem però enguany han requerit la col.laboració de l’equip del Jeroni de Moragas i per tant col.laborarem amb elles en una exhibició conjunta on hi haurà la televisió, etc.”.

LC: Serà un bon aparador…

AB: “I tant! És molt important donar visibilitat a tot aquest treball; allò que no es coneix és moltes vegades com si no existís”.

LC: I el proper pas per a elles, creus que és la competició?

AB: “No n’estic segura. Hi ha qui pot associar la competició a factors negatius, com la competència, la rivalitat, la pressió… Però ben gestionada, la competició és positiva en tant que et permet millorar, és un al·licient. I és molt emocionant. Per a mi, sens dubte, el millor”.

LC: Per què?

AB: “Perquè pots demostrar tot el que has treballat, és una manera de donar sortida a les teves pors i de posar en valor allò que has fet bé, de base, el teu creixement. Un campionat propi, ben plantejat, podria ser un incentiu per a aquestes gimnastes”.

LC: Acabo apuntant de nou el factor de la visibilitat. N’has parlat en dues o tres ocasions… És un tema sensible?

AB: “Sí, costa molt. Però és clau. De mica en mica es va guanyant terreny però és molt difícil. Si parlem de gimnàstica, entenc que potser no és un esport tan emocionant com d’altres però bé… Com sempre, hi entren factors com la comparativa amb d’altres països. A Finlàndia mateix, la gimnàstica estètica és un esport importantíssim però aquí no acaba de despuntar. Cal que passi alguna cosa, premis importants, etc., com ha estat el cas de la natació sincronitzada. Continuarem treballant perquè així sigui”.

Per Rut Martínez i Ribot, periodista / Fotografies de Robert Ramos

Font: Ajuntament de Barcelona

Darrera modificació el Dimarts, 18 Novembre 2014 06:05
clubinefbcn

Pots contactar amb el Club Esportiu al correu electrònic info@clubinefbcn.cat.

Lloc Web: clubinefbcn.cat

Counter Module

ENQUESTES

 
app inef barcelona
logo club esportiu inef barcelona

CLUB ESPORTIU INEF BARCELONA

Avinguda de l'Estadi, 12 - 22. 08038 Barcelona
93 425 54 45 (Extensió 200)
FAX 93 426 07 51​
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Eduvigis Sáez Parejo
Eduvigis Sáez Parejo

5 out of 5 stars

posted 3 years ago

Las instalaciones son increbles y el trato excepcional.A mi me ha encantado.

Daniel Levavasseur
Daniel Levavasseur

5 out of 5 stars

posted 3 years ago

Sonia Maria Chalupp
Sonia Maria Chalupp Recommends posted 3 years ago

SEGUEIX-NOS

Registre o  Entra
Club Esportiu INEF Barcelona

Descarrega l'App a:

app club esportiu inef barcelona

app store itunes club esportiu inef barcelona
app google play club esportiu inef barcelona

 

HOME

CLUB

ACTUALITAT

SECCIONS

ESCOLES ESPORTIVES

ESTADES ESTIU

ALTA ONLINE

CALENDARI

MULTIMEDIA

CONTACTE

Àrea de navegació de la Web del Club Esportiu INEF Barcelona.
Aquí trobareu el contingut que pugui ser del vostre interés.
 
 
0
Shares